1- ICDL چيست؟
ICDL مخفف عبارت International Computer Driving Licence و به معناي گواهينامهي بينالمللي کاربري کامپيوتر است که به عنوان يک معيار بينالمللي در ارزشيابي مهارتهاي کاربر در کار با کامپيوتر، در سراسر جهان شناخته شده و مدرکي معتبر و مهم و مورد تأييد دولتها، سازمانهاي بينالمللي و شرکتهاي مشابه ميباشد. اين گواهينامه تصديق مينمايد که، دارندهي آن داراي صلاحيت کامل در کار با کامپيوتر شخصي و برنامههاي معمول آن بوده و از مفاهيم اساسي IT اطّلاع دارد.
2- آشنايي با بنياد جهاني ECDL/ICDL
ECDL مخفف عبارت European Computer Driving Licence و به معناي گواهينامهي اروپايي کاربري کامپيوتر است که به عنوان يک استاندارد آموزشي متشکل از 7 مهارت در سال 1994 توسط شرکت فناوري اطّلاعات فنلاند، از جمله كشورهاي پيشرفته در گزينش فناوري اطّلاعات و ارتباطات، به عنوان يک استاندارد مشترک و کارآمد براي ايجاد سواد ديجيتالي تعيين و 2 سال بعد به جامعهي اروپا معرفي شد.
در سال 1995 انجمن جوامع انفورماتيك اروپا (CEPIS) يك گروه ويژه تحت حمايت مالي اتحاديهي اروپا ايجاد كرد كه هدف آن، دستيابي به روشي براي ارتقاي سطح مهارتهاي IT در سراسر اروپا بود. اين گروه ويژه در سال 1995 و اوايل 1996 ميلادي، آزمونهاي آزمايشي برگزار كردند تا اينكه سرانجام در آگوست 1996 گواهينامهي اروپايي راهبري كامپيوتر (ECDL) در سوئد ارائه و به تدريج در سراسر اروپا و سپس در سطح بينالمللي مطرح شد.
اين استاندارد آموزشي پس از مدت کوتاهي توسط 141 کشور دنيا به عنوان سواد ديجيتالي پذيرفته شد و تحت نام ICDL (گواهينامهي بين المللي کاربري کامپيوتر) رسميت يافت.
اين برنامه هم اکنون در سطح جهاني توسط بنياد ECDL/ICDL جهاني اداره ميشود.
اين بنياد كه در سال 1997 تأسيس شد، سازماني غير انتفاعي است كه وظيفهي آن بهبود، گسترش و تصديق مهارتهاي كامپيوتري و دانش IT است. در سال 1998 هجده كشور به اين گروه پيوستند و امروزه ECDL بسيار فراتر از مرزهاي اروپايي كاربرد دارد، اين گواهينامه خارج از مرزهاي اروپا،ICDL ناميده ميشود.
3- ICDL در ایران
جمهوري اسلامي ايران نيز يکي از اعضاي بنياد جهاني ICDL ميباشد که بنياد مذکور، پس از بررسي درخواستهاي متعدّد سازمانهاي ايراني، کلّيه حقوق و امتيازات ICDL ايران را در اختيار وزارت آموزش و پرورش قرار داد. اين حقوق در مراجع قانوني و رسمي کشور نيز به نام وزارت آموزش و پرورش ثبت گرديده است.
در ايران مراکز آزمون مجاز، مراکزي هستند که توسط دفتر تکنولوژي آموزشي آموزش و پرورش (متولّي ICDL جهاني در ايران) به تأييد رسيده باشند. اين مراكز متولّي برگزاري آزمون در مناطق مختلف كشور ميباشند.
4- مهارتهاي مورد بررسي در آزمونهاي ICDL
مهارتهاي هفتگانهي ICDL شامل:
- مفاهیم فناوری اطّلاعات (IT)
- استفاده از کامپیوتر و مدیریت فایل (Windows)
- واژهپرداز (Word)
- صفحهگسترده (Excel)،
- پايگاه داده (Access)،
- ارائهی مطلب (PowerPoint)
- اطّلاعات و ارتباطات (Internet)
5- دفترچهي مشخصات (Log Book يا Skills Card)
كاربر براي شركت در آزمونهاي ICDL ميبايست پس از ثبتنام، دفترچهي مشخصات (Log Book يا Skills Card) خود را از مركز آزمون دريافت نمايد. اين كارت حاوي اطّلاعات فردي مربوط به هر كاربر و داراي مشخّصهاي منحصر به فرد به نام شمارهي دفترچهي مهارت يا Skills Card Number ميباشد. به همراه داشتن اين كارت هنگام حضور در جلسهي آزمون ضروري است.
6- آزمون
آزمون هر يك از مهارتهاي فوق به صورت الكترونيكي و توسط نرمافزار آزمونگير بنياد ICDL ايران اخذ شده و نتيجهي آن بلافاصله پس از اتمام آزمون كاربر توسط نرمافزار به ايشان اعلام ميگردد.
تعداد سوالات آزمون هر مهارت 30 سوال، زمان آزمون 45 دقیقه و حدّ نصاب قبولی در آزمون هر مهارت 75% میباشد.